Ayam Besengek
1 kip of 500gr kipfilet of kippendij
2 ui of 4 sjalotten
3 teentjes knoflook
1 tl trassi
5 kemirinoten (geroosterd)
3 tl kunjitpoeder of 1 vingerlengte geschilde en fijngehakte kunjit.
2 laos
2 tl djinten
3 el sambal oelek
1/2 kopje olie
200 ml santen/cocosmelk
3 daon (blaadjes) salam
4 daon jeruk purut
1 stengel sereh (gekneusd en in een knoop)
3 tl tamarinde of azijn
gula djawa of palm- of basterdsuiker
zout naar smaak
Bumbu
De ui, knoflook, trassi,, kemiri, sambal, kunjit, laos, djinten en de sambal worden in de vijzel fijngewreven en in de olie gefruit.
Bereiding
Voeg dan de kip bij de bumbu en ook santen, salam, jeruk, sereh, tamarinde, gula djawa, wat water en zout naar smaak.
Laat zachtjes inkoken totdat de kip gaar is en de olie op de saus komt drijven.
De laos, sereh en de blaadjes voor het serveren verwijderen.