Babi Guling
Indionesie is voor het overgrote deel islamitisch dus daar wordt geen varkensvlees gegeten. Op Bali is de bevolking hindoeistisch dus daar eten ze wel varkensvlees. Een specialiteit op Bali is een geroosterd speenvarken Babi Guling. Het wel moeilijk om een goed Babi Guling restaurant op Bali te vinden, maar ze zijn er wel als je zoekt.
Normaal wordt er een heel speenvarken voor de Babi Guling genomen maar daar is in Nederland niet altijd makkelijk aan te komen dus kiezen we voor buikspek met zwoerd aan 1 stuk.
Ingrediënten
2 kg buikspek aan 1 stuk.
4 sjalotjes
8 teentjes knoflook
1 stukje trassi
4 el ketjap medja
3 tl djahé of 1 vl (gember)
3 kemirinoten geroosterd
3 tl kunjit (kurkuma)
2 tl ketumbar
2 el laos
3 sereh stengels schoongemaakt
3 jeruk purut
4 tl sambal oelek
2 tl lepels tamarinde
2 tl limoensap
2 tl gula djawa of bruine rietsuiker
2 tl olie
zout en peper naar smaak
Bumbu
De sjalotten, knoflook, djahé, ketumbar, sambal, citroen, tamarinde, sereh e.a. in de vijzel (cobek) fijnwrijven.
Bereiding
Neem het buikspek (of stukken daarvan) en giet eerst heet water over het vlees want dan wordt het later knapperiger. Maak nu met een scherp koksmes kruislings inkepingen in het vlees. Smeer het goed in met zout en laat een uurtje staan. Het zout dat onttrekt vocht aan het vlees. Alleen de vleeskant van het spek goed met de bumbu insmeren en afgedekt in de ijskast plaatsen. Minimaal een halve dag in de marinade laten staan.
Verwarm de oven voor op 250 graden.
Rol het vlees op met de huid naar buiten en steek er sate-pennen door om het bij elkaar te houden of doe er een touwtje omheen. In de oven grillen bij ca. 200gr. Om het kwartier eventjes draaien en insmeren met de marinade.
Na ongeveer een uur tot anderhalf uur is de huid knapperig en is de babi guling klaar. Het spek uit de oven halen. Dek het spek in zijn geheel af met aluminiumfolie en laat het nog eventjes een half uurtje nagaren in z’n eigen sap. Zo trekt de smaak goed in het vlees. Snij in heel dunne plakjes.