Dendeng Balado
500 gr. mager rundvlees
2 stukjes laos van ca. 3 cm geschild en gekneusd
10 salamblaadjes (daon salam)
zout kopje
olie.
Voor de Bumbu
4 knoflook
7 sjalotten
1 eetlepel ketumbar
6 grote rode lomboks
2 rawits
1 el gula djawa of bruine rietsuiker
1 el limoensap
2 tomaten
Maak de lomboks schoon (als je het minder heet wilt de pitjes verwijderen) en snij ze grof. Pel de sjalotjes en de knoflook en snij ze fijn. Schil de laos dun en snij deze in dunne schijfjes. Snij de tomaat in partjes. Maak de rawits schoon.
Snij het vlees in dunne plakjes van circa 1-2 cm, doe ze in een pan met ruim water met 5 salam-blaadjes, breng het aan de kook en laat het vlees in 1 tot 1 1/2 uur op laag vuur gaar worden. Schep het vlees uit het water en laat het uitlekken. Klop de plakjes daarna nog wat dunner met een vleeshamer, deegroller of de stamper van de cobek (vijzel).
Bumbu
De sjalot, knoflook en de helft van de lomboks en rawits fijnwrijven en zachtjes bakken.
Verhit de olie in de wok en bak de plakjes vlees knapperig bruin. Voeg dan de Bumbu, de laos, de resterende salamblaadjes, suiker, rest lomboks en zout naar smaak toe. Meng de krokant gebakken plakjes vlees met de tomaat en limoensap.