Nasi Kuning
500 gr rijst
1 handje ketan (witte kleefrijst)
4 kopjes santen (cocosmelk)
1 vl kunjit
3 blaadjes pandan
Bereiding (cara membuat)
De kunjit fijnwrijven met ca. 1 kopje water en dan zeven. Rijst wassen tot het water helder is. Rijst en ketan met kunjit minimaal 1 uur in water weken. Rijst afgieten. Aan de rijst worden de 4 kopjes cocosmelk de rest van de kunjit en de pandan toegevoegd. Rijst moet ca. 2 vingerkootje onder het oppervlak van de cocosmelk staan (eventueel iets water toevoegen). Aan de kook brengen. Zodra de rijst kookt het vuur laag zetten eventueel op kookplaatje tot net aan de kook. In laten koken (er komen putjes in de oppervlakte van de rijst na ca. 15 minuten. Gas uit en dan de deksel op de pan.
Nasi Kuning wordt altijd bij feestelijke aangelegenheden gegeten.