Sambal Oelek
Ingrediënten
20 lomboks
2 theelepels zout
eetlepel limoensap of azijn
Bereiding
Was en snij de lomboks fijn of wrijf ze samen met zout in een cobec tot een pasta. Je kunt het eventueel ook in een keukenmachine doen.
Voor een wat zachtere sambal haal ik de zaadjes uit de lijsten (de lichtere delen waarin ze vastzitten) en wrijf fijn of pureer die langer in een keukenmachine. Voeg dan azijn of limoensamp en zout toe.
Voor een zachte Sambal Oelek die je ook langer kunt bewaren, voeg je de gesneden lomboks toe aan een pan met wat water met. Breng aan de kook en voeg zout, azijn of limoensap toe. Laat ongeveer 10 minuten pruttelen met de deksel erop. Laat dan wat afkoelen en wrijf het fijn of maal in een keukenmachine of blender. Breng dan weer even aan de kook en voeg direct toe aan een gesteriliseerde pot. (met heet sodawater afgewassen potten) en bewaar afgesloten en na openen in de koelkast.